Langkah seterusnya jika STR 2024 tidak lulus : Semak cara lain sekarang!

Langkah seterusnya jika STR 2024 tidak lulus. Semak alasan dan langkah yang perlu diambil untuk mendapatkan bantuan STR 2024.

 

STR 2024

 

STR 2024 TIDAK LULUS

 

Seperti yang diketahui ramai, pengagihan Derma Tunai Rahmah (STR), Fasa 2, bermula semalam, 3 April 2024, kepada 8.4 juta rakyat Malaysia.

Menurut maklumat daripada Kementerian Kewangan (MF), pembayaran STR akan dibuat kepada penerima yang berdaftar sebelum ini serta penerima baharu melalui pemindahan terus dana ke akaun bank mereka.

Pilihan lain ialah menghantar wang tunai melalui Bank Simpanan Nasional (BSN) secara berperingkat mengikut kategori kelayakan STR yang berkaitan.

Sehubungan itu, beberapa penduduk yang menyemak akaun bank mereka semalam mendapati bayaran STR telah dipos mengikut jenis bank.

Bagaimanapun, ada yang menerima berita sedih itu apabila status permohonan STR mereka menunjukkan ‘TIDAK LULUS’ walaupun memenuhi syarat bantuan ini.

 

LANGKAH SETERUSNYA JIKA STR 2024 GAGAL

 

Bagi pemohon ‘TIDAK LULUS’, sila rujuk Soalan Lazim (FAQ) Permohonan STR 2024 untuk mengetahui sebab permohonan anda tidak diluluskan.

 

Ini termasuk dokumen sokongan yang diperlukan untuk mengemukakan permohonan rayuan STR.

 

Kemudian, klik pada Kod Alasan Tidak Lulus dan Senarai Dokumen Sokongan yang perlu dimuat naik ke sistem semasa menghantar permohonan dalam talian anda.

 

Bagi pemohon yang gagal, tidak perlu risau kerana anda boleh memohon semula dengan membuat permohonan rayuan STR Fasa 3 anda selepas mendapat status ‘TIDAK LULUS’.

 

Berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan untuk mengetahui kod alasan tidak lulus, dan senarai dokumen sokongan yang diperlukan sebagai hasilnya adalah berbeza untuk setiap orang.

 

 

CARA SEMAK KOD ALASAN DAN DOKUMEN YANG PERLU ADA UNTUK MEMBUAT RAYUAN

 

  1. Pertama sekali, layari laman web rasmi Bantuan Hasil dengan klik di sini.
  2. Kemudian masukkan nombor kad pengenalan anda dan log masuk.
  3. Kemudian klik pada permohonan STR 2024 untuk membuat rayuan.
  4. Cari nombor 68 dan cari Kod Alasan Tidak Lulus STR atau lawati halaman Soalan Lazim (FAQ) STR 2024.

 

Untuk makluman, pemohon juga boleh ke mana-mana pejabat seperti Pejabat HASiL, Pejabat Satelit (PS), Urban Transformation Centre (UTC) HASiL untuk mengemukakan permohonan semakan semula (Rayuan) dalam borang kertas.

 

Bagi pemohon yang mempunyai status kod Duplikasi dan Kod 32 iaitu (Permohonan dari Luar Negara Dalam Talian), mereka tidak boleh memohon secara dalam talian melainkan mereka hadir di HASiL bersama-sama borang permohonan STR 2024 dan salinan kad pengenalan pemohon. 

 

Kami berharap maklumat ini akan membantu anda dalam permohonan anda untuk memohon semula bantuan STR 2024 yang ditawarkan kepada individu yang layak.

 

SUMBER: BANTUAN TUNAI

 

SEMAK BANTUAN LAIN YANG BOLEH ANDA MOHON

 

Leave a Comment