Semak Senarai Bantuan B40 2024 yang boleh anda mohon – Semak dan Mohon jika layak!

Semak Senarai Bantuan B40 2024 yang boleh anda mohon – Semak dan Mohon jika layak! Kerajaan prihatin dengan isu kenaikan kos sara hidup yang akan menjejaskan golongan B40. Ketahui lebih lanjut mengenai bantuan atau berita semasa melalui laman web Bantuan Kerajaan.

 

 

BANTUAN B40

 

SENARAI BANTUAN B40 TAHUN 2024

 

Bantuan Rakyat 2024 telah diumumkan dan memberi manfaat kepada rakyat Malaysia. Bantuan Tunai Rakyat B40 2024 ini merupakan salah satu bantuan yang diumumkan oleh Perdana Menteri dalam Belanjawan 2024.

 

Terdapat pelbagai bentuk bantuan yang disenaraikan oleh Kerajaan dalam Belanjawan 2024 untuk membantu golongan berpendapatan rendah dalam golongan B40. Ini kerana Kerajaan prihatin terhadap isu kenaikan kos sara hidup yang akan menjejaskan golongan B40. 

 

Berikut adalah senarai bantuan yang telah dilaksanakan untuk rakyat B40 seperti di bawah:

 

 1. Sumbangan Tunai Rahmah (STR)
 2. Sumbangan Asas Rahmah (SARA)
 3. Bantuan Awal Persekolahan (BAP)
 4. Program Jualan Rahmah
 5. Skim Perubatan Madani (SPM)
 6. Program MyLesen (Lesen Memandu Percuma).
 7. Program Rebat Elektrik
 8. Bantuan Helmet Percuma

 

KADAR BANTUAN B40 TAHUN 2024

 

Berikut adalah kadar/jumlah bantuan yang diperuntukkan kepada warga B40 seperti di bawah:

 

1. Sumbangan Tunai Rahmah (STR): Pengagihan duit untuk Sumbangan Tunai Rahmah (STR) adalah secara berperingkat atau berfasa. Berikut adalah kadar bantuan mengikut kategori penerima yang telah ditetapkan:

 

KATEGORI PENERIMA JUMLAH BANTUAN

JUMLAH PENERIMA

Isi Rumah Pendapatan

RM2,500 ke bawah

-RM1,000 (0 anak).

-RM1,500 (1-2 anak).

-RM2,000 (3-4 anak).

-RM2,500 (5 ke atas).

3.1j

Isi Rumah Pendapatan

RM2,501 – RM5,000

-RM500 (0 anak).

-RM750 (1-2 anak).

-RM1,000 (3-4 anak).

-RM1,250 (5 ke atas).

1.0j

Warga Emas tiada pasangan

RM600

1.3j

Bujang Pendapatan

RM2,500 ke bawah

RM350

3.3j

 

2. Sumbangan Asas Rahmah (SARA): Mulai 2024, semua penerima STR juga akan menerima Sumbangan Asas Rahmah (SARA). Bantuan SARA diberikan setiap bulan. Berikut adalah jumlah bantuan mengikut kategori yang ditetapkan:

KATEGORI SARA

KADAR BANTUAN

BIL. PENERIMA

STR Miskin Tegar

RM1,200

0.2j

STR Miskin

RM1,200

0.5j

STR Isi Rumah Asas

RM300

1.3j

STR Warga Emas & Bujang

RM150

4.3j

 

3. Skim Perubatan MADANI: Rakyat B40 boleh mendapatkan rawatan di klinik perubatan swasta (GP) yang berdaftar di bawah Skim Perubatan MADANI. Kelayakan adalah secara automatik melalui penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) bersama keluarga, warga emas (tanpa pasangan) dan bujang seperti berikut:

 

KATEGORI

JUMLAH BANTUAN

Isi Rumah Berkeluarga

RM250

Warga Emas (Tiada Pasangan)

RM125

Bujang

RM75

 

 

4. Program MyLesen :

 • Program MyLesen yang merupakan bayaran ujian memandu untuk lesen motosikal kelas B2, e-hailing dan teksi untuk belia daripada keluarga kurang berkemampuan.

 

5. Bantuan Awal Persekolahan (BAP) :

 • Bantuan Awal Persekolahan RM150 kepada semua pelajar sekolah berumur 7 hingga 17 tahun.

 

6. Program Rebat Elektrik :

 • Program Rebat Bil Elektrik sehingga RM40 sebulan untuk isi rumah miskin tegar

 

7. Program Jualan Rahmah :

 • Memperluaskan Program Jualan Rahmah yang menawarkan barangan keperluan asas pada harga sehingga 30% lebih rendah ke lebih banyak kawasan DUN di seluruh negara.

 

8. Bantuan Helmet Percuma :

 • Pemberian 100,000 topi keledar kepada keluarga kurang berkemampuan termasuk pengagihan percuma untuk kanak-kanak.

 

MAKLUMAT LANJUT

 

Semua maklumat yang dikongsikan di atas adalah daripada Ucapan Belanjawan 2024. Jika anda mempunyai sebarang soalan atau isu berkaitan bantuan di atas, sila hubungi agensi seperti berikut:

 

PENAFIAN

 

Kami hanya menyediakan maklumat tentang bantuan yang diberikan oleh Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Negeri dengan tujuan semata-mata untuk berkongsi maklumat dan memudahkan carian pelawat laman kami untuk mengakses ke saluran bantuan yang rasmi dan sahih.

 

Kami tidak pernah meminta sebarang maklumat tentang pelawat, dan kami juga tidak mengenakan bayaran untuk maklumat yang diberikan. Tujuan penulisan artikel ini adalah semata-mata untuk berkongsi maklumat dan memudahkan pengunjung mendapatkan maklumat bantuan terkini.

 

Artikel ini dipetik daripada: https://belanjawan.mof.gov.my/pdf/belanjawan2024/ucapan/touchpoint-budget-bm.pdf

 

Baca juga : Ini cara semak status Permohonan & Bayaran Bantuan e-Wallet RM300 sebulan BINGKAS Selangor – Panduan penuh disini!

4 thoughts on “Semak Senarai Bantuan B40 2024 yang boleh anda mohon – Semak dan Mohon jika layak!”

 1. Saya ASNAF dibawah bantuan LZS… warga emas yg tiada pasangan. Layak ke saya menerima bantuan STR,SARA & sebagainya? Saya masih terima bantuan-STR, dulunya di panggil BRIM. Saya ada memohon bantuan sebanyak Rm 500.00/sebulan seperti yg di war-warkan dari JKM tetapi gagal. Alhamdulillah LZS yg memberi bantuan sebanyak Rm 300.00 sebulan sebaliknya.

  Reply
 2. Sy memulakan bantuan untuk membayar rumah dan keperluan dlm rumah di sebabkan anak tidak tetap pendapatan bulanan,dan jg tidak mencukupi keperluan harian…di harap tuan mencepatkan sekian terima kasih.

  Reply
 3. Как проходит консультация перед лазерным удалением папиллом?
  На консультации перед лазерным удалением папиллом врач проводит осмотр, оценивает состояние новообразований и решает, подходит ли этот метод лечения. Также могут быть назначены дополнительные исследования, такие как биопсия, чтобы исключить злокачественные новообразования.
  How is the consultation before laser removal of papillomas conducted?
  During the consultation before laser removal of papillomas, the doctor examines the growths, assesses their condition, and determines if this treatment method is suitable. Additional tests, such as a biopsy, may also be prescribed to rule out malignant growths.

  Reply

Leave a Comment