AKAUN 3 KWSP : Ketahui kegunaan akaun fleksibel KWSP!

Kegunaan Akaun 3 KWSP: Ahli boleh mengeluarkan wang pada bila-bila masa untuk tujuan kecemasan sehingga jumlah yang ditetapkan. Difahamkan KWSP telah melancarkan satu lagi akaun sebagai akaun fleksibel.

 

akaun 3 kwsp

KEGUNAAN AKAUN 3 KWSP

 

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah menstruktur semula akaun ahli KWSP yang merangkumi akaun 1 (persaraan), akaun 2 (sejahtera) dan akaun 3 (fleksibel). Ketiga-tiga akaun ini mempunyai ciri tersendiri.

Akaun 3 KWSP telah diumumkan pada akhir bulan ini iaitu April 2024, yang akan memberi manfaat kepada pendeposit. Akaun fleksibel ini sudah dilancarkan pada Mei 2024.

 

AKAUN 3 KWSP : PENGELUARAN FLEKSIBEL

 

Difahamkan, struktur akaun untuk ahli berumur 55 tahun ke bawah akan ditukar daripada (2) akaun kepada (3) akaun mulai 11 Mei ini. Buat masa ini, bagi pencarum KWSP sehingga umur 55 tahun, 70 peratus caruman 1 dan 30 peratus caruman 2 diambil kira.

Setelah akaun 3 dilancarkan, pembahagian akan dibahagikan kepada 3 bahagian dengan peratusan 75 peratus akaun 1, 15 peratus akaun 2 dan 10 peratus akaun 3. Setiap ahli boleh memilih untuk memindahkan wang dari akaun 2 (sejahtera) ke akaun 3 (fleksibel) mengikut syarat yang ditetapkan.

Ahli KWSP mempunyai masa sehingga 31 Ogos 2024 untuk memilih jumlah permulaan dalam Akaun 3 (secara fleksibel). Bermula dari Mei hingga Ogos tahun ini adalah masa untuk memilih jumlah permulaan dalam akaun fleksibel sebagai fasa pengumpulan.

Kepada ahli KWSP yang memilih untuk tidak menyertai, untuk jumlah awal dalam akaun anda 3 hari kemudian. Baki akaun anda akan bermula pada sifar (0) sehingga caruman baharu dikreditkan ke akaun anda.

Untuk makluman, simpanan dari akaun 3 boleh dikeluarkan secara fleksibel pada bila-bila masa. Kadar pengeluaran minimum yang dibenarkan hanya RM50 dan semua maklumat terkini berkenaan Akaun Fleksibel akan dikemas kini dari semasa ke semasa.

 

KEMUDAHAN PENGELUARAN KWSP TAHUN 2024

 

Seperti yang sedia maklum, tahun ini KWSP telah menyediakan pelbagai kemudahan pengeluaran kepada ahlinya. Maklumat lanjut boleh disemak di laman web rasmi portal KWSP.

 

RUJUKAN PENTING

 

 

MAKLUMAT LANJUT

 

 

SEMAK MAKLUMAT ATAU BANTUAN LAIN

 

 

Leave a Comment