TERKINI : INISIATIF SUBSIDI FLYsiswa DITERUSKAN MULAI MEI 2024

Berita terkini buat siswa-siswa mengenai inisiatif subsidi FLYSiswa kini diteruskan mulai Mei 2024. Ketahui maklumat bantuan subsidi disini.

Bermula Mei 2024, kerajaan telah menyambung semula inisiatif bantuan subsidi pembelian tiket penerbangan pelajar institut pengajian tinggi awam bagi laluan domestik antara Semenanjung, Sabah, Sarawak dan Labuan (FLYsiswa).

Seperti yang dimaklum oleh Kementerian Pengangkutan (MOT), pelajar yang berkelayakan terdiri daripada universiti awam, politeknik dan kolej komuniti di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) serta kolej matrikulasi dan institut pendidikan guru (IPG) di bawah Kementerian Pendidikan (KPM).

Menurut MOT, buat masa ini, untuk fasa yang pertama, pelajar yang berkelayakan itu yang masih berdaftar di institusi masing-masing sehingga 31 Disember 2023.

“Bagi pelajar baru yang mendaftar dari 1 Januari hingga 31 Mac, fasa kedua akan bermula pada bulan Julai,” menurut kenyataan daripada MOT.

MOT menerangkan pelajar yang layak boleh membuat semakan kelayakan mereka melalui portal laman sesawang https://subsidiudara.mot.gov.my/.

“Selepas mengesahkan kelayakan, pelajar dapat memohon subsidi pembelian tiket penerbangan dari salah satu syarikat penerbangan rakan kongsi, termasuk MalaysiaAirlines (bersama dengan MASwings dan FireFly), AirAsia, atau Batik Air, melalui laman web mereka,” menurut kenyataan itu.

Inisiatif ini telah pun dilaksanakan sebelum ini, mulai 15 Ogos 2023 dan berakhir pada 31 Dis 2023 dengan pemberian baucar digital bernilai RM300 kepada penuntut IPTA di Semenanjung, Sabah, Sarawak dan Labuan serta pelajar di politeknik, institut pendidikan guru dan matrikulasi.

Dari kenyataan itu dimaklumkan juga sekiranya pelajar didapati tidak layak, pelajar boleh membuat semakan dan rayuan kepada KPT atau KPM melalui institusi pendidikan masing-masing.

MOT memaklumkan lagi bahawa sebaik sahaja permohonan diterima, syarikat penerbangan akan mengeluarkan baucar hadiah digital bernilai RM300 kepada pelajar sebagai ‘credit shell’ untuk pembelian tiket penerbangan. Jika harga tiket yang dibeli kurang daripada RM300, baki baucar hadiah digital akan kekal dalam ‘credit shell’ dan boleh digunakan untuk pembelian tiket seterusnya.

“Tempoh permohonan baucar untuk pembelian tiket penerbangan adalah dari 2 Mei hingga 30 November ini, manakala baucar tersebut boleh ditebus untuk pembelian tiket penerbangan sehingga 31 Disember ini” menurut kenyataan itu.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membuat pembentangan Belanjawan 2024, mengumumkan bantuan subsidi pembelian tiket penerbangan itu akan diteruskan semula pada tahun ini dan akan memanfaatkan kira-kira 60,000 pelajar, termasuk pelajar baharu IPTA.

Sumber : Astro Awani

 

SEMAK BANTUAN LAIN YANG BOLEH ANDA MOHON

Leave a Comment