BKK : Bantuan Tunai sehingga RM1000 sebulan – Cara mohon disini

BKK : Bantuan Tunai sehingga RM1000 sebulan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat – Cara mohon disini. Inisiatif khas BKK adalah salah satu bantuan kewangan di bawah Belanjawan 2024. Ketahui lebih lanjut mengenai berita bantuan kerajaan semasa melalui laman web Bantuan Kerajaan.

 

BANTUAN TUNAI

PENGENALAN BANTUAN TUNAI SEHINGGA RM1000 SEBULAN 

 

Bantuan Kanak Kanak (BKK) ialah bantuan kewangan di bawah Belanjawan 2024 yang disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat kepada keluarga/penjaga kanak-kanak/kanak-kanak atau bertujuan untuk membantu kanak-kanak/kanak-kanak tanpa/kehilangan penjaga untuk terus tinggal bersama keluarga dan terus hidup tanpa menjejaskan perkembangan dan perkembangan kanak-kanak mereka mengikut peringkat mereka.

 

Bantuan khas BKK ini disediakan secara skim kebajikan dan diuruskan sepenuhnya oleh JKM pada tahun ini. Tujuan program BKK diadakan adalah untuk mengurangkan kos sara hidup mereka yang layak.

 

Dengan insentif tambahan bulanan ini, ia dapat membantu kanak-kanak/kanak-kanak tanpa/kehilangan penjaga untuk meneruskan kehidupan bersama keluarga. Bantuan khas ini mampu membantu meneruskan kelangsungan hidup dan kesejahteraan hidup tanpa menjejaskan tumbesaran dan perkembangan kanak-kanak.

 

KADAR BANTUAN TUNAI DIBERIKAN

 

Kadar BKK adalah antara minimum RM150 sebulan setiap orang hingga maksimum RM1,000 sebulan setiap keluarga seperti berikut:

 

Kadar Bayaran Bantuan Kanak Kanak (RM)

Umur

RM200 6 tahun dan kebawah
RM150 7 tahun hingga 18 tahun
RM1000 Maksimum untuk keluarga

 

KRITERIA KELAYAKAN

 

Terdapat beberapa kriteria kelayakan asas yang telah ditetapkan oleh pihak JKM bagi permohonan BKK tahun ini, antaranya:

 

  • Warganegara dan menetap di Malaysia;
  • Keluarga/penjaga yang menjaga kanak-kanak yang pendapatan isi rumahnya tidak melebihi purata Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Miskin Isi Rumah Semasa atau PGK Purata Miskin Per Kapita Semasa;
  • Kanak-kanak di bawah 18 tahun 
  • Mereka yang berumur lebih dari 18 boleh dipertimbangkan jika mereka bersekolah sehingga tamat pendidikan menengah atas;

CARA PERMOHONAN BKK

 

Pengendalian permohonan bantuan kewangan dilakukan di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara. Setiap permohonan yang didaftarkan akan disiasat untuk penilaian (means-tested) bagi mengesahkan kelayakan pemohon untuk mendapatkan bantuan. Perkara ini adalah mengikut prinsip penyampaian bantuan berdasarkan kelayakan dan bukannya hak.

 

Bagi memudahkan urusan pentadbiran, pemohon diminta membawa dokumen sokongan semasa hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian seperti:

 

  • Salinan Kad Pengenalan diri pemohon
  • Salinan Kad Pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak yang tinggal bersama
  • Salinan sijil kelahiran anak-anak / ahli keluarga yang tinggal bersama
  • Salinan penyata gaji (jika ada) 
  • Lain-lain dokumen yang berkaitan.

 

BORANG UNTUK MEMBUAT PERMOHONAN

 

 

MAKLUMAT LANJUT

 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bantuan ini, boleh hubungi JKM di talian seperti berikut:

 

JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT 

Aras 6, 9-18

No 55, Persiaran Perdana,

Presint 4,

62100 Putrajaya

Telefon : 03-8000 8000

Aduan : pro_jkm@jkm.gov.my

 

BANTUAN LAIN YANG ANDA BOLEH MOHON

 

Leave a Comment