Warga Emas layak terima bantuan tunai RM 500 setiap bulan : Ini cara untuk mohon!

Warga Emas layak terima bantuan tunai RM 500 setiap bulan melalui Program Bantuan Warga Emas : Ini cara untuk mohon! Ketahui lebih lanjut mengenai berita semasa melalui laman web Bantuan Kerajaan.

warga emas

PENGENALAN BANTUAN WARGA EMAS

 

Kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat telah memperkenalkan program insentif bulanan yang dikenali sebagai Bantuan Warga Emas. Melalui program ini bantuan tunai berjumlah RM500 dikreditkan setiap bulan kepada mereka yang layak.

 

JKM merupakan agensi di bawah kerajaan yang mengendalikan program bantuan khas BWE pada tahun ini. Tujuan utama pelaksanaan bantuan ini masih diteruskan pada tahun ini adalah untuk mengurangkan beban rakyat yang terjejas.

 

Dengan adanya program bantuan bulanan seperti ini, kerajaan yakin ia dapat membantu pemohon yang lulus untuk meneruskan kehidupan dan kehidupan yang sejahtera dalam masyarakat hari ini.

 

KRITERIA KELAYAKAN BWE

 

Terdapat beberapa kriteria kelayakan asas yang telah ditetapkan untuk permohonan program bantuan khas BWE RM500 ini seperti berikut:

 

  • Warganegara Malaysia yang menetap di negara ini

 

  • Pendapatan isi rumah tidak melebihi – (PGK) purata semasa kemiskinan per kapita atau (PGK) purata kemiskinan isi rumah semasa

 

  • Pemohon berumur 60 tahun ke atas

 

  • Tidak bermastautin di mana-mana institusi yang dikendalikan oleh JKM

 

  • Tidak menetap di mana-mana pusat jagaan harian yang menyediakan perkhidmatan dan kemudahan percuma.

 

CARA PERMOHONAN

 

Pengendalian permohonan bantuan kewangan dilakukan di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara. Setiap permohonan yang didaftarkan akan disiasat untuk penilaian (means-tested) bagi mengesahkan kelayakan pemohon untuk mendapatkan bantuan. Perkara ini adalah mengikut prinsip penyampaian bantuan berdasarkan kelayakan dan bukannya hak.

 

Bagi memudahkan urusan pentadbiran, pemohon diminta membawa dokumen sokongan semasa hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian seperti salinan Kad Pengenalan pemohon, salinan Kad Pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak. tinggal bersama, salinan sijil lahir anak/ahli keluarga yang tinggal bersama, salinan penyata gaji (jika ada), dan dokumen lain yang berkaitan.

 

BORANG UNTUK MEMBUAT PERMOHONAN

 

 

MAKLUMAT LANJUT

 

Jabatan Kebajikan Masyarakat

Aras 6, 9-18

No 55, Persiaran Perdana,

Presint 4,

62100 Putrajaya

 

Telefon : 03 – 8000 8000

Faks : 03 – 8323 2045

Emel : Maklum Balas (ISPAAA)

 

BANTUAN LAIN YANG ANDA BOLEH MOHON

 

Leave a Comment