Bantuan Pendidikan Tinggi 2024 untuk Pelajar IPT : Lihat senarai dan semak kelayakan

Bantuan Pendidikan Tinggi 2024 untuk Pelajar IPT bagi yang ingin melanjutkan pelajaran ke IPT! Lihat senarai di bawah dan ketahui maklumat bantuan disini.

 

Bantuan Pendidikan Tinggi

Senarai Bantuan Pendidikan Tinggi 

 

BANTUAN KEWANGAN ASASI IPTA (BKA)

 

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah mewujudkan program bantuan kewangan untuk program bertaraf asasi. Program bantuan kewangan ini mula ditawarkan mulai sesi kemasukan pelajar 2005/2006.

 

Bantuan kewangan ini tersedia untuk semua pelajar yang mengikuti program peringkat permulaan, tanpa mengira tahap pendapatan. Pelajar yang mendaftar kursus dengan memenuhi syarat kelayakan kredit SPM atau yang setaraf dengannya layak menyertai program tersebut.

 

Maklumat lanjut boleh didapati di pautan ini : Bantuan Kewangan Asasi IPTA (BKA)

 

SKIM PINJAMAN PENDIDIKAN PTPTN

 

Skim Pinjaman Pendidikan PTPTN diwujudkan bertujuan memberi pinjaman pendidikan kepada pelajar yang menuntut di universiti tempatan. Pinjaman pendidikan ini akan membolehkan pelajar membiayai semua atau sebahagian daripada yuran pengajian mereka serta kos sara hidup sepanjang pengajian mereka. Sekali gus membuka lebih banyak peluang kepada semua jenis pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

 

Pinjaman pendidikan PTPTN boleh digunakan oleh pelajar yang menyambung pengajian hanya di universiti awam tempatan (IPTA) dan universiti swasta (IPTS). Ini adalah selaras dengan seksyen 2 Akta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566), iaitu institusi pengajian tinggi yang ditubuhkan di bawah:

 

 1. Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 
 2. Akta Institut Teknologi MARA 1976;
 3. Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996;
 4. Politeknik yang ditubuhkan dan diselenggara oleh Menteri menurut Akta Pendidikan 1996; dan
 5. Mana-mana institusi pengajian tinggi yang ditubuhkan atau disifatkan telah ditubuhkan di bawah Akta Pendidikan 1996 dan diiktiraf oleh Menteri sebagai suatu institusi pengajian tinggi.

 

Maklumat lanjut boleh didapati di pautan ini : Skim Pinjaman Pendidikan PTPTN

 

BIASISWA ANTARABANGSA MALAYSIA(MIS)

 

Biasiswa Antarabangsa Malaysia (MIS) adalah satu inisiatif kerajaan Malaysia untuk menarik golongan bijak pandai terbaik dari seluruh dunia untuk melanjutkan pelajaran di Malaysia. Biasiswa ini bertujuan untuk menyokong usaha Kerajaan Malaysia untuk menarik, memotivasi dan mengekalkan modal insan luar negara yang berbakat.

 

Pelajar antarabangsa yang mempunyai prestasi akademik dan latar belakang kurikulum yang cemerlang boleh memohon biasiswa dan melanjutkan pelajaran mereka di mana-mana universiti awam dan swasta di Malaysia.

 Maklumat lanjut boleh didapati di pautan ini : Biasiswa Antarabangsa Malaysia (MIS)

 

PROGRAM PENAJAAN DI BAWAH JABATAN PERKHIDMATAN AWAM

 

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) menyediakan berbagai program penajaan bagi pelajar, antaranya termasuk:

 • Dermasiswa B40 (DB40) – Tajaan di bawah program ini membantu pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) daripada keluarga berpendapatan rendah, iaitu B40, melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi, khususnya di peringkat diploma dalam bidang yang memfokuskan kepada Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET). di Universiti Awam (UA), Politeknik, Institut Kemahiran Awam (IKA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) diiktiraf mempunyai prospek pasaran yang kukuh dalam industri. Sokongan yang diberikan adalah dalam bentuk biasiswa.
 • Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) – Program Ijazah Dalam Negara (PIDN) merupakan tajaan kepada pelajar prasiswazah yang sedang menuntut di Universiti Awam (UA), Politeknik Premier dan Government-Linked Universities (GLU). Matlamat utama program ini adalah untuk menyediakan akses pendidikan kepada pelajar institusi pengajian tinggi di negara ini dan menyokong program pembangunan modal insan negara.
 • Program Penajaan Nasional (PPN) – Program Penajaan Nasional (PPN) menaja 20 pelajar terbaik yang tamat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melanjutkan pelajaran ke universiti terkemuka dunia. Calon yang terpilih akan ditawarkan penajaan untuk mengikuti pengajian persediaan sehingga peringkat sarjana muda, tertakluk kepada syarat-syarat tertentu. Untuk tajaan ijazah pertama, pelajar mempunyai pilihan 20 universiti, yang ditentukan dan diselaraskan berdasarkan Kedudukan Universiti Dunia Quacquarelli Symonds (QS) 2023/2024 mengikut bidang. Senarai 20 universiti ini termasuk dua negara yang dikenal pasti, Amerika Syarikat dan United Kingdom.
 • Program Khas Jepun, Korea, Perancis, Jerman (JKPJ) – Program Khas Jepun, Korea, Perancis dan Jerman (JKPJ) merupakan program tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dalam bentuk Pinjaman Boleh Ubah (PBU) untuk 200 pelajar yang telah menamatkan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 pada tahun Kejuruteraan, Sains dan Teknologi (S&T) dan Sains Sosial ke Jepun, Korea, Perancis dan Jerman. Pelajar akan diberi peluang untuk mengikuti pengajian di peringkat persediaan sebelum menyambung pengajian peringkat ijazah di negara berkenaan.
 • Program Khas Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Dalam Negara (LSPM) – Program Khas Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (LSPM) ditaja Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk 200 pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang memperoleh markah sekurang-kurangnya 9A+ untuk melanjutkan pelajaran di negara ini. Pemohon akan menerima tawaran tajaan untuk mengikuti pengajian persediaan sehingga ijazah pertama di universiti awam (UA), Government-Linked Universities (GLU) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) di negara tertentu, tertakluk kepada syarat tertentu.

 

PENAJAAN ANTARABANGSA

 

Beberapa program biasiswa antarabangsa yang dikendalikan oleh universiti terkenal untuk mereka yang layak dan memerlukan bantuan kewangan

 

Malaysia International Scholarship (MIS) – Biasiswa Antarabangsa Malaysia (MIS) adalah satu inisiatif kerajaan Malaysia untuk menarik minda cemerlang dari seluruh dunia untuk melanjutkan pengajian pasca siswazah di Malaysia. Biasiswa ini selari dengan aspirasi Malaysia untuk menjadi salah satu pusat kecemerlangan akademik global dengan menarik, memotivasi dan mengekalkan modal insan berbakat dari luar negara.

 

Commonwealth Scholarship and Fellowship Plan (CSFP) – Commonwealth Scholarship and Fellowship Plan (CSFP) ditujukan kepada pelajar dari seluruh Komanwel yang tidak akan mampu untuk belajar di UK. Dengan membiayai pengajian pasca siswazah dalam pelbagai format pengajian yang berbeza, skim ini membantu menyokong inovator dan pemimpin masa depan.

 

Anugerah bersejarah ini adalah skim biasiswa utama UK yang memberi tumpuan kepada menyokong matlamat pembangunan antarabangsa British. Ia direka untuk menarik bakat cemerlang ke universiti UK di samping menyokong pembangunan mampan di luar negara.

 

BANTUAN KEWANGAN PELAJAR KOLEJ KOMUNITI (BKPKK)

 

Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti (BKPKK) membantu pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah meneruskan pengajian ke peringkat separa profesional, meningkatkan kemahiran hidup dan daya saing, serta membantu pelajar meningkatkan taraf sosioekonomi diri dan keluarga.

 

Syarat kelayakan bagi Bantuan Kewangan Pelajar Kolej Komuniti (BKPKK) adalah seperti berikut:

 

 • Warganegara Malaysia;
 • Pelajar Kolej Komuniti yang baharu mendaftar pada Semester 1 pengajian; dan
 • Pelajar dari keluarga B40

 

Elemen Tajaan adalah berbentuk elaun wang saku berjumlah RM 300 Sebulan selama 3 semester.

 

Pelajar baru atau pelajar sedia ada Kolej Komuniti yang berkelayakan boleh mengemukakan permohonan melalui pusat Kolej Komuniti masing-masing.

 

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:

Unit Biasiswa
Bahagian Biasiswa
Kementerian Pengajian Tinggi,
Aras 2, No. 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5
62200 Putrajaya

 

Talian Utama : 03 – 8888 1616

 

BANTUAN PINJAMAN PENDIDIKAN TINGGI MARA

 

Bantuan Pinjaman Pengajian Tinggi MARA adalah salah satu inisiatif Majlis Rakyat Rakyat (MARA) untuk membantu pelajar Bumiputera Malaysia melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi di dalam atau luar negara. Pinjaman ini dibentuk untuk meringankan pelajar dan keluarga mereka daripada beban kewangan untuk membayar pendidikan mereka, termasuk tuisyen, perbelanjaan sara hidup dan keperluan berkaitan pendidikan yang lain.

Senarai Pembiayaan Pelajaran yang disediakan oleh MARA:

 • Pinjaman Pendahuluan Pelajaran – Kemudahan pinjaman ini hanya disediakan untuk yuran pendaftaran bagi pelajar yang mengikuti pengajian diploma dan ijazah pertama di IPMa.
 • Program Pembangunan Bakat Muda (YTP) Pelajar yang komited untuk mencapai keputusan cemerlang di peringkat SPM mengikuti kursus persediaan ijazah pertama di dalam dan luar negara. Keutamaan akan diberikan kepada pelajar cemerlang daripada kumpulan B40 dan M40 khususnya pelajar miskin di bandar dan luar bandar.
 • Peringkat Diploma dan Ijazah Didedikasikan kepada pelajar SPM, Sijil dan Diploma untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat diploma atau ijazah pertama dalam bidang dan institusi dalam negara seperti yang ditakrifkan oleh MARA.
 • Peringkat Pasca Siswazah dan Profesional – MARA menawarkan pinjaman pendidikan dalam bentuk pinjaman boleh tukar untuk pengajian lepasan ijazah (sarjana dan kedoktoran) di universiti terkemuka dalam dan luar negara untuk graduan cemerlang dalam bidang yang memberi impak besar kepada keperluan sumber manusia negara.

 

KESIMPULAN

 

Pastikan anda semak dahulu senarai-senarai biasiswa yang ada dan jika layak boleh mohon untuk memudahkan proses pembelajaran anda pada masa kelak.

 

RUJUKAN PENTING

 

Portal maklumat Bantuan Pendidikan Tinggi

 

SEMAK BANTUAN PENDIDIKAN LAIN YANG BOLEH ANDA MOHON

 

 

 

Leave a Comment