Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs 2024: Mohon sekarang bagi yang layak!

Adakah Anda mendambakan peluang untuk melangkah lebih jauh, merentasi batas-batas negara dalam mengejar ilmu?

Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs kini membuka jendela dunia kepada pelajar cemerlang yang berhajat memperluas cakrawala pendidikan.

Jika anda memiliki kelayakan dan syarat yang diperlukan, inilah saatnya untuk bertindak! Mohon sekarang dan jadilah wakil kecemerlangan negara kita di pentas global.

Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs

Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs 2024: Mohon sekarang bagi yang layak!

 

Dalam arus kemajuan yang pesat dan persaingan global yang semakin sengit, pendidikan bertaraf dunia bukan lagi satu pilihan tetapi keperluan. Dengan kesedaran ini, Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) memperkenalkan Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs 2024, sebuah inisiatif yang menjanjikan peluang emas bagi pelajar-pelajar cemerlang di negeri Perlis.

Program inovatif ini tidak hanya membuka jalan kepada pengetahuan tanpa sempadan tetapi juga menempa bakat dan potensi peserta, melengkapkan mereka dengan kelebihan kompetitif yang diperlukan dalam menghadapi cabaran masa depan. Bergabunglah bersama kami dalam menjelajahi peluang tak terhingga yang disediakan oleh Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs 2024, langkah pertama anda ke arah merealisasikan impian akademik dan profesional di peringkat global.

Objektif Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs

Membantu para pelajar berasal dari Negeri Perlis yang menuntut di luar negara (Timur Tengah)

Asnaf

Fisabilillah

 

Syarat Kelayakan

a. Pemohon memenuhi syarat-syarat umum dan melengkapi syarat berikut:

 1. i. Pemohon hendaklah warganegara Malaysia beragama Islam dan anak Perlis
  • Bapa, ibu, dan pemohon lahir, dan masih bermustautin di Perlis
  • Bapa, ibu, dan pemohon lahir di Perlis serta telah bermustautin di Negeri Perlis sekurang-kurangnya 10 tahun
  • Bapa, atau ibu dan pemohon lahir di Negeri Perlis dan masih bermustautin di Negeri Perlis

  ii. Pusat pengajian tinggi bagi kursus yang dipohon atau yang sedang diikuti hendaklah diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

  iii. Kursus yang dipohon adalah yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam

  iv. Telah mendapat tempat / tawaran dan belajar sepenuh masa (tidak bekerja) di mana-mana institut prngajian tinggi yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia

 2. v. Disahkan boleh mengikuti pengajian di luar negara samada oleh Kementerian Pelajaran Malaysia atau Kementerian Luar Negeri atau Kedutaan Malaysia (Education Malaysia)vi. Tidak mendapat Agihan / pinjaman / dermasiswa dari mana- mana institusi

Tempoh

 • Dermasiswa yang diluluskan hanya untuk satu (1) tahun sahaja dan mana-mana pemegang dibenarkan memohon semuala untuk perlanjutan.

 

Perlanjutan

Perlanjutan dermasiswa akan diluluskan dengan syarat-syarat berikut:

 1. Mengemukakan kepada MAIPs permohonan perlanjutan dermasiswa
 2. Lulus dalam peperiksaan akhir sesi pengajian sebelumnya dan meneruskan pengajian ke tahun berikutnya
 3. Pemohon hendaklah mengemukakan slip keputusan peperiksaan penuh kepada MAIPs / tasdik
 4. Menyertakan surat pengesahan daripada pihak universiti atau mana-mana pihak berkenaan bahawa pemohon tidak mendapat sebarang tajaan oleh mana-mana badan penaja
 5. Kegagalan untuk memenuhi keperluan-keperluan di atas atau mengemukakan permohonan yang tidak lengkap akan menimbulkan kerumitan kepada pemohon.

 

Penggantungan

 

 1. Pemohon dibenarkan mengulang hanya 1 kali sahaja sepanjang tempoh pengajian dan sekiranya pemohon gagal dua (2) semester berturut-turut dalam tahun yang sama, maka dermasiswa akan digantung
 2. Walau bagaimanapun, sekiranya pada tahun berikutnya beliau lulus pemohon boleh mengemukakan permohonan untuk menyambung semula dermasiswa dan akan dipertimbangkan oleh MAIPs.

 

Tatatertib

 • Pemegang dikehendaki memenuhi peraturan-peraturan yang dikeluarkan oleh MAIPs dan universiti yang dipelajari oleh pemegang dermasiswa.
 • Sekiranya pemegang didapati atau dilaporkan terlibat dalam mana-mana kes jenayah dan apa-apa salah laku yang akan mencemarkan nama baik Kerajaan dan Negara Malaysia, maka tindakan tatatertib akan diambil dan dermasiswa akan dihentikan serta-merta.
 • Pemegang tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam perkara yang difikirkan oleh MAIPs tidak selaras dengan kepentingan pemegang, Negeri khasnya dan Negara Amnya.

 

Kaedah Pelaksanaan

 • Pemohon mengemukakan permohonan kepada pihak pengurusan zakat melalui Persatuan Pelajar yang berdaftar dengan MAIPs / Kedutaan Besar Malaysia / Kementerian Pengajian Tinggi.

 

Cara Bayaran/Agihan

Agihan yang akan diberikan adalah tertakluk kepada keputusan dari semasa ke semasa mengikut keputusan yang Mesyuarat Jawatankuasa Baitulmal / Majlis. Nilai Agihan Pelajaran untuk penuntut anak Perlis di  Timur Tengah mengikut Negara yang dipelajari adalah seperti berikut :

Peringkat Pengajian Jumlah (RM) Catatan
Ijazah / Sarjana / PhD RM 6,000
Ijazah RM 2,500 Mengulang kali pertama
Ijazah RM 6,000 Tambahan Bantuan Yuran kepada pelajar Jordan

 

Pihak MAIPs akan memberikan Agihan samada kepada pelajar atau melalui penjaga sekiranya diperlukan.

 

Maklumat Lanjut

MAJLIS AGAMA ISLAM DAN ADAT ISTIADAT MELAYU PERLIS (MAIPs)
A2, Taman Pengkalan Asam, Jalan Tuanku Syed Putra, 01000 Kangar, Perlis

 

Hubungi MAIPs Di Talian : 04-9794439 / 04-9794434 / 04-9794438

Fak : 04- 9782400

Emel : feedback@maips.gov.my

Sumber: www.maips.gov.my

SEMAK BANTUAN LAIN:

3 thoughts on “Bantuan Pendidikan Luar Negara MAIPs 2024: Mohon sekarang bagi yang layak!”

 1. Hello! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

  Reply

Leave a Comment