Bantuan Pendidikan Bank Negara Malaysia 2024 telah dibuka – Mohon segera jika layak!

Bantuan Pendidikan Bank Negara Malaysia 2024 telah dibuka – Mohon segera jika layak! Tawaran Anugerah Biasiswa Bank Negara Malaysia sesi tahun 2024 kini dibuka untuk permohonan. Ketahui lebih lanjut mengenai bantuan semasa melalui laman web Bantuan Kerajaan.

BANK NEGARA

PENGENALAN BANTUAN PENDIDIKAN BANK NEGARA MALAYSIA 2024

 

Bank Negara Malaysia komited untuk membangunkan bakat muda negara melalui program biasiswanya. Penerima biasiswa BNM akan mendapat akses ke universiti terkemuka seperti dalam senarai diluluskan Bank, untuk pengalaman pembelajaran terbaik, dalam bidang Ekonomi, Perakaunan, Kewangan, Sains Aktuari, Matematik, Statistik, Sains Data, Undang-undang dan Sains Komputer.

 

Biasiswa BNM akan menampung perbelanjaan termasuk yuran pengajian, tiket penerbangan pergi balik (hanya untuk pelajar luar negara), elaun sara hidup dan elaun lain yang berkaitan dengan biasiswa.

 

KATEGORI BANTUAN PENDIDIKAN YANG DITAWARKAN OLEH BANK NEGARA MALAYSIA

 

Bilangan biasiswa yang ditawarkan setiap tahun berbeza-beza kerana ia bergantung kepada kualiti permohonan yang diterima dan kesesuaian pemohon bagi setiap kategori. Bagi sesi 2024, Bank Negara Malaysia menawarkan dua jenis biasiswa:

 

1. BIASISWA KIJANG 2024

(Permohonan kini dibuka sehingga 9 Jun 2024)

 

Biasiswa Kijang dihadiahkan kepada individu yang layak mengikuti program pra universiti di kolej pra universiti yang telah diluluskan oleh Bank Negara Malaysia. Biasiswa ini akan meliputi yuran pengajian, elaun sara hidup dan elaun lain yang berkaitan dengan biasiswa.

 

Penajaan untuk menyambung pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda adalah tertakluk kepada penerima biasiswa yang memenuhi syarat-syarat berikut:

 

 • Keputusan peperiksaan yang cemerlang: Mendapat minimum 8A (A dan A+ sahaja) dalam peperiksaan SPM
 • Mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang mantap, keupayaan bekerja dalam kumpulan dan prestasi cemerlang dalam aktiviti kokurikulum
 • Mempunyai kemahiran interpersonal yang sangat baik
 • Umur tidak melebihi 19 tahun pada 1 Julai 2024

 

Setelah berjaya menamatkan pengajian, penerima Anugerah Biasiswa Kijang dikehendaki bekerja di Bank dan dikaitkan dengan Bank, iaitu pada nisbah satu (1) tahun pengajian bersamaan dengan dua (2) tahun jangka perkhidmatan dengan Bank.

 

Hanya calon yang disenarai pendek akan dimaklumkan tentang proses penilaian selanjutnya.

 

2. BIASISWA SARJANA MUDA 2024

(Permohonan kini dibuka sehingga 27 Jun 2024)

 

Biasiswa Sarjana Muda dianugerahkan kepada individu yang layak dan telah menerima tawaran untuk meneruskan pengajian atau sedang mengikuti pengajian peringkat sarjana muda.

 

Biasiswa ini juga ditawarkan kepada penerima biasiswa prauniversiti Bank, tertakluk pada penerima biasiswa memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Bank:

 • Keputusan cemerlang dalam mana-mana peperiksaan yang berikut:
  • STPM/A-Level: Sekurang-kurangnya 3A
  • Diploma/Matrikulasi: Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) sekurang-kurangnya 3.50
  • Australian Matriculation: ATAR sekurang-kurangnya 85%
  • American Foundation Program: SAT sekurang-kurangnya 1,200 markah
 • Bagi calon yang sedang mengikuti pengajian peringkat sarjana muda: PNGK sekurang-kurangnya 3.50 untuk keputusan peperiksaan terkini
 • SPM: Sekurang-kurangnya lima (5) kredit termasuk Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Matematik
 • Mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang mantap, keupayaan bekerja dalam kumpulan dan prestasi cemerlang dalam aktiviti kokurikulum
 • Mempunyai kemahiran interpersonal yang sangat baik
 • Umur tidak melebihi 25 tahun pada 1 Julai 2023
 • Telah menerima tawaran atau sedang mengikuti pengajian peringkat sarjana muda di salah satu universiti yang telah diluluskan oleh Bank.

 

Biasiswa ini akan meliputi yuran pengajian, elaun sara hidup dan elaun lain yang berkaitan dengan biasiswa.

 

Pemohon yang berjaya akan melanjutkan pelajaran dalam bidang ekonomi, perakaunan, kewangan, sains aktuari, matematik, statistik, sains data, undang-undang atau sains komputer.

 

Selepas berjaya menamatkan pengajian, penerima biasiswa dikehendaki berkhidmat di Bank dan terikat dengan Bank, iaitu mengikut nisbah satu (1) tahun pengajian bersamaan dua (2) tahun perkhidmatan di Bank.

 

Hanya calon yang disenarai pendek akan dimaklumkan untuk proses penilaian selanjutnya.

 

CARA UNTUK MEMOHON

 

Permohonan adalah dalam talian, anda boleh rujuk laman web BNM untuk maklumat terkini, pautan ada disini: https://www.bnm.gov.my/careers/scholarships#apply

 

Pemohon yang disenarai pendek akan dipanggil ke pusat penilaian untuk dinilai dari segi kesesuaian, ketekunan, kemahiran interpersonal dan komunikasi, komitmen, kerja berpasukan dan kebolehan.

 

Permohonan selepas tarikh tutup yang ditetapkan tidak akan diterima. Jika anda memenuhi syarat minimum, anda amat digalakkan untuk memohon pada tahun hadapan.

 

MAKLUMAT LANJUT

 

Sebarang pertanyaan berkaitan dan maklumat lanjut, sila e-mel soalan anda ke recruit@bnm.gov.my ATAU profiling@bnm.gov.my. Anda juga boleh hubungi di talian nombor +603-2698-8044.

 

RUJUKAN PENTING

 

 

BANTUAN PENDIDIKAN LAIN YANG ANDA BOLEH MOHON

 

Leave a Comment